KANTARON OTU NEDİR? NASIL KULLANILIR?

Kantaron Otu Nedir?

Ülkemizde birçok yerde görülebilen sarı kantaron otu, çalımsı ve çiçekli bir bitkidir. 60- 120 cm uzunlukta, ince mine yapraklı, sarı çiçekleri olan kantaron yüz yıllardır bilinen ve şifa amacı ile kullanılan inanılmaz bir bitki.
Eski Yunan’dan İbni Sina’ya tarihi birçok belgede ve şifalı ürünle tedavilerde bu bitkinin çeşitli kullanım şekillerde tariflere rastlamak mümkün.
Sarı kantaron bitkisinin içinde inanılmaz maddeler var. Tanen, uçucu yağlardan Pinene, Limonene, Myrcene, Carophyllene, Flovan türevleri, Hipericin, Hyperin, Karoten, reçineler, Pektin ve C vitamini ilk etapta sayılabilecek olan maddeler arasında geliyor ve bu özel maddeler bitkinin özelliğini arttırıyor.
Amerika’da başlayan yolculuğuna Asya ve Avrupa’da devam eden Sarı Kantaron Bitkisi; bayırlarda, yayla, köy ve küçük tepeciklerde görülür.
Çiçeklere dikkatli bakıldığında minik yağ gözenekleri olduğu görülmektedir. Bu gözeneklerden çıkan özel kantaron yağları gıdadan kozmetiğe birçok alanda kullanılır.

kantaron yağı ezmeNasıl Kullanılır?

Haziran ayında oluşan çiçekler, dağlardan derlenir ve yöresel pazarlarda yerini alır. Demetleri bağ yapıp, baş aşağı güne? görmeyen aydınlık bir ortamda kurutabilirsiniz.
Bu şekilde kuru sarı kantaron ile harika çaylar yapabilir ve şifa bulabilirsiniz. Çayı demlerken ise bitkiden 2-3 çiçek almanız yeterlidir. Kaynayan suya bunları atın, 5-10 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz.
Kantaron yağını yapmak için ise yine toplanmış olan bu bitkiler, saf sızma zeytinyağının içine ilave edilir. Önce güneş gören bir yere üzerine bir tülbent örterek bekletiyorsunuz. Bu yaklaşık olarak 9 hafta sürüyor.
Sonrasında artık tamamen mayalanan ot ve yağı ayırın. Süzerek kırmızı renge ulaşmış yağı mümkünse renkli bir cam kavanoz ya da şişeye aktarın. Bu şekilde 4- 5 yıl kadar kullanabilirsiniz.
Bu işlemler hem uzun hem çok zahmetli olsa da elde ettiğiniz yağın mucizevi faydaları düşünüldüğünde gerçekten emeğinize değeceğine emin olabilirsiniz.

Kantaron Otunun Faydaları Nelerdir?

İnanılmaz şifaları içinde saklayan bu minik çiçekler neye iyi gelir dilerseniz hemen bakalım. Öncelikle ciddi bir anti depresan olan bu bitki, tıbbi kullanım alanları ile de dikkat çekicidir.
Sakinleştirici etkisi yüksek olan bu bitkinin aşırı stresli olduğunuz zamanlarda çayını tüketebilirsiniz.
Yara, yanık ve cilt tahrişlerinde inanılmaz etkileri yüzlerce yıldır bilenen sarı kantaron yağı savaş zamanlarında tüm revir çadırlarının vazgeçilmezi idi.
Tüm sağlıklı bitkiler içinde özellikle içeriğindeki maddeler nedeni ile cilde ciddi kuvvet verdiği söylenir. Yara ve yanıklar hızlı şekilde geçtiği gibi, aynı şekilde iz kalmamasına da yardımcı olur.
Romatizma ağrılarında, ağrılı bölgeyi sarı kantaron yağı ile ovduğunuzda kesinlikle sonuç alırsınız. Aynı şekilde baş ağrısı ve sinüzit gibi sorunlarda da etkili bir sonuç elde edeceksiniz.
Varisler üzerinde de ayrı bir etkisi olan bu yağ, damarların çok daha etkin şekilde çalışmasını sağlayacaktır.
Sayısız şifaları ile en özel sonuçları elde edeceğiniz sarı kantaron ürünlerini TazesiniAL.com ‘dan temin edebilirsiniz.

Kantaron yağının faydaları  kantaron çayı

  • Damar büzücü etkisi sayesinde kanayan yaraya sürülerek kanama durdurulabilir.
  • Yanık ve yaraları iyileştirir.
  • Antiseptik özelliği ile yaralarda mikrop oluşmasını ve iltihaplanmayı engeller.
  • Yaralardan ve yanıktan dolayı oluşan cilt lekelerinin yok olmasını sağlar.
  • Hücrelerin kısa sürede yenilenmesini ve ölü hücrelerin atılmasını sağlar. Kırışıkları engeller.
  • Cilt renginin dengesini korur.
  • Doğal bir ağrı kesici olduğundan sırt ağrıları, lumbago, siyatik ve romatizmada masaj yağı olarak kullanılır.
  • Pürüzsüz bir cilde sahip olmak için cildinize sürebilirsiniz. Sivilce oluşumunu engeller ve var olanların daha çabuk geçmesini sağlar.
  • Yaz-kış ayaklarını ısıtamayanlar da kantaron yağından yararlanır.
  • İç ve dış varislerin tedavisinde etkilidir.
  • Kantaron yağı bebek pişiklerini iyileştirici etkiye sahiptir.
  • Güneş yanıkları için kantaron yağından yararlanabilirsiniz. Yanık bölgelerinize sürdüğünüzde acınızın azaldığını hemen hissedebilirsiniz.
  • Hafızaya iyi gelir ve konsantrasyonu artırır.
  • Melatonin hormonunu artırarak uyku problemlerine çözüm sağlar.
  • Vitiligonun tedavisinde doğal ilaç olarak kullanılır.
  • Ağız yoluyla tüketildiğinde kan şekerini düşürür. Yüksek tansiyon sıkıntısı yaşayanlar doktorlarına danışarak tüketmelidir.
  • Ağız yoluyla tüketildiğinde bağırsak hareketlerini düzenler, kabız ve ishale iyi gelir.
  • Kepek ve saç dökülme sorunlarına iyi gelir, saçı güçlendirir.
  • Egzama ve sedef hastalıklarına iyi gelir.
  • Doğal antibiyotik özelliği vardır.
  • Baş ağrılarına ve migrene iyi gelir.
  • Mide ağrılarına iyi gelir. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilir.
  • Balgam söktürücü özelliği vardır.
  • Menopoz döneminde yaşanan ani sıcak basmaları, sinir, stres, duyguların ani değişimleri ve hatta depresyona iyi gelir. Bu dönemlerde günde iki bardak kantaron çayı içilebilir.
  • Doğal bir antidepresandır. Sinir sistemini rahatlatır, ferahlık ve dinginlik sağlar.
  • Uçukları geçirmek için kullanılır.

st johns wort kantaronKantaron yağının cilde faydaları

Kantaron yağının en önemli faydalarından bir tanesi, cilt sağlığınıı koruma üzerindeki etkileridir. Kantaron bitkisinden elde edilen yağlar, hücre yenilenmesini destekler ve hızlandırır. Herhangi bir karışım hazırlanmasını gerektirmeden doğrudan cilt üzerine uygulanabilen kantaron yağı yağlanma belirtilerini geciktirmeye, kırışıklıkları önlemeye ve cildin elastikiyetini arttırmaya yardımcı olur. Cildin olması gereken nem dengesine sahip olmasını sağlarken daha pürüzsüz ve canlı bir görünüm elde edilmesine katkıda bulunur. Kantaron yağının cilt üzerindeki önemli etkilerinden bir diğeri ise lekeleri ortadan kaldırmasıdır. Bu etki sayesinde düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte yüzde veya vücutta yer alan yara, yanık ve sivilce izleri giderilebilir. Yaşlılık, hamilelik, güneşe maruz kalma gibi nedenlerle cilt renginin bölgesel olarak farklılaştığı veya lekelendiği yerlerde düzenli olarak kantaron yağı uygulaması ile cilt tonu eşitlenerek daha hoş bir görünüm elde edilebilir. Kantaron yağının cilde olan olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yağı direkt olarak cildinize uyguladıktan sonra cildinizin emmesini bekleyebilirsiniz. Ardından cildiniz üzerinde rahatsız eden bir yağlılık hissinin kalmış olması halinde en az yarım saat bekledikten sonra durulayabilirsiniz.

st johns wort kantaron yağıKantaron yağının enfeksiyon hastalıklarına faydaları

Kantaron yağı; enfeksiyonlara neden olan bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalarla savaşarak hastalıklardan korunmayı sağlar. Özellikle ayak mantarı, deride oluşan enfeksiyonlar, akneler, herpes virüsünün neden olduğu uçuk gibi birçok hastalıkta kantaron yağı uygulaması enfeksiyonun hızlı bir şekilde iyileştirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda deri üzerinde oluşan enfeksiyonlarda iyileşme hızlandırılırken yara ve aknelere bağlı olarak enfeksiyon sonrasında iz kalma olasılığı da büyük ölçüde azaltılabilir. Düzenli olarak kantaron yağı kullanımı ile birlikte ciltte yeni enfeksiyonların oluşumu da önlenebilir. Bunun için kantaron yağı doğrudan cilde uygulanabileceği gibi doğal içerikli olduğundan emin olunan kantaron yağı içerikli krem ve losyonlardan da yararlanılabilir. Tüm bunların yanı sıra egzama, kontakt dermatit ve pişik gibi sorunların önlenmesini sağlar. Kendinizde kullanabileceğiniz gibi çocuğunuzda da kantaron yağı kullanımını tercih edebilirsiniz. Fakat özellikle alerjik bünyeye sahip çocuklarda bu uygulamanın öncesinde hekime danışılmasında fayda vardır.

Kantaron yağının sindirime faydaları

Kantaron yağının ağız yoluyla az miktarda tüketimi, sindirim sistemini düzenleyici etki gösterir. Özellikle yemeklerden önce az miktarda kantaron yağı tüketerek sindirimi hızlandırılabilir, kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Gaz sancıları ve buna bağlı karın ağrıları yaşayan bireylerde de kantaron yağının olumlu etkileri görülebilir. Tek başına veya yoğurt gibi besinlerle karıştırılarak tüketilebilen kantaron yağı aynı zamanda bitki çayı olarak da hazırlanabilir. Çay şeklinde hazırlanan kantaronun böbrekleri koruduğu da bilinmektedir. Fakat ağız yolu ile kantaron yağı tüketimi bir tatlı kaşığını geçmemelidir. Herhangi bir hastalığı bulunanların ve ilaç kullananların kantaron yağı tüketmeden önce mutlaka hekimlerine danışmaları gerekir.

Kantaron yağının saçlara faydaları

Kantaron yağı, içerdiği değerli bileşenler, vitamin ve mineraller sayesinde saç sağlığının korunmasına ve saçların güzelleştirilmesine de katkıda bulunur. Düzenli olarak kantaron yağı ile bakım yapılan saçlarda kırık oluşumu azalır. Koparak dökülmeler büyük oranda azaltılır ve saçlar sağlıklı bir şekilde uzamaya devam eder. Daha canlı ve parlak bir görünüme kavuşan saçlar, dökülmenin önlenmesi ile birlikte gürleşmeye başlar. Kantaron yağının saç sağlığına etkileri bununla sınırlı değildir. Saçlara ek olarak saç derisinde oluşan pullanma, kepek ve egzama sorunlarının önlenmesi için de kantaron yağı mükemmel bir kurtarıcıdır. Haftada bir veya iki kez kantaron yağı ile yapılacak bir saç bakımı ile tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak mümkündür. Kantarona ek olarak saç sağlığına iyi geldiği bilinen sarımsak, argan yağı ve zeytinyağı gibi diğer ürünlerle karıştırılarak hazırlanmış bir karışım ile birçok olumlu etkiyi bir arada elde edebilirsiniz. Hazırlayacağınız karışımı saçınıza ve saç derinize iyi bir şekilde uyguladıktan sonra yarım saat kadar bekletip saçınızı yıkayabilirsiniz.

KULLANILAN KISMI

Çiçekli toprak üstü kısımları

KİMYASAL BİLEŞİMİ

Antrakinon türevleri(hiperisin, pseudohiperisin), Flavonoidler (kersetin, luteolin, hiperozit), Kateşik ve kondense tanenler (kateşin, epikateşin, lökosiyanidin), Floroglusinoller (hiperforin), Fenolik asitler (kafeik asit, klorojenik asit, ferrulik asit), Steroller (beta-sitosterol), A ve C vitamini.

GÜVENLİKLE İLGİLİ UYARILAR

Aktif bileşenlere karşı aşırı duyarlılık gelişebilir.
Dahilen veya haricen tedavi sırasında yoğun güneş ışığından kaçınılmalıdır.
Ciltte infeksiyon belirtileri gözlenirse hekime danışılmalıdır.
12 yaş altındaki çocuklarda haricen, 18 yaş altındakilerde dahilen kullanımı önerilmez. Organ nakli operasyonlarından 2 ay önce kullanımı kesilmelidir.
Kullanımı sırasında mide ve bağırsakta rahatsızlık, alerjik cilt reaksiyonları oluşabilir, yorgunluk ve huzursuzluk hissedilebilir.
Bir haftalık kullanım süresince hastalık belirtilerinin geçmemesi durumunda veya kullanımı sırasında istenmeyen etki görülürse hekime danışılmalıdır. Doktora danışılmadan gebelik ve emzirme döneminde kullanılmamalıdır.  sarı kantaron çiçeği

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ VE DİĞER ETKİLEŞİMLER

CYP3A4, CYP2C9, CYP2C19 ile metabolize olan ve P-glikoprotein substratlar?,
oral kontraseptifler, genel ve lokal anestezikler, antidepresanlar ve teofilin ile
etkileşebilir.

Ürünü incele :  Kantaron Yağı Özel Cam Şişe